Rob de Haas
Hoi, graag wil ik mij even voorstellen.

Mijn naam is Rob de Haas, ik ben geboren in Amsterdam en getrouwd met Door. Ik woon in Velp in de provincie Gelderland.

Dit is ook de plaats waar de Open Dagen worden gehouden.

Mijn verzamelwoede is al vroeg in mijn jeugd ontstaan, zo rond mijn 20ste jaar, toen ik door mijn toenmalige werkgever, de Koninklijke Marine, eigenlijk de wereld rond werd gestuurd. Ik kwam overal terecht en vond her en der stenen, zowel mineralen als fossielen. Daarna heb ik ook nog 10 jaar bij een speciale afdeling van de politie gewerkt. Daar had ik met andere dode dingen te maken dan fossielen.

Echter het virus had mij nog niet geraakt. Dat begon op latere leeftijd toen ik ergens in de buurt van Lochem in het bos een steen vond. Bij het optillen van de steen zag ik al gauw, dat het geen gewone steen was maar een mooi stuk versteend hout, welk ik nog steeds in mijn bezit heb. Ach jullie begrijpen het al, vanaf dat moment werd ik besmet door het virus waar ik nu nog steeds last van heb.

Na een keer een mooie verzameling door omstandigheden van de hand gedaan te hebben ben ik op mijn 50ste weer begonnen met verzamelen van mineralen, fossielen en artefacten. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

Via Facebook kwam ik in contact met mijn huidige vrouw, Door.
Samen met haar zijn we voor het eerst daadwerkelijk en gericht gaan zoeken in Gelderland naar stenen. Zo’n 4 jaar geleden ontdekte ik het Geologisch Museum in Velp. Daar heb ik als vrijwilliger gewerkt met als specialiteit mineralen. Ik stond daar ook bekend als de “Mineralenman”. Vervolgens ben ik lid geworden van de EVSC of te wel de Eerste Velpse Stenen Club. In die periode, tot vandaag, maakte ik gebruik van de mogelijkheid van de stenenclub om stenen te zagen en te polijsten. Ik ben me de afgelopen periode meer gaan specialiseren in agaten, met als bijzonderheid de Çubuk-agaten, met hun fantastische kleurenrijkdom, welke ten oosten van Ankara in Turkije worden gevonden.
Via Door heb ik de gebroeders Böhmer en Arnold leren kennen.
Op een dag kreeg ik van een gids in het museum van de gebroeders Böhmer een rondleiding. Deze man sprak met zoveel warmte en liefde voor fossielen, mineralen en artefacten dat ik gegrepen werd door zijn passie over alles wat met de aarde en het leven te maken had. Het leek wel of er een bom ontplofte. Dat zal mij altijd bijblijven.

In 2016 hebben Arnold, juist ja de gids van het museum, en ik een moeilijke beslissing moeten nemen om het museum in Ulft te ontmantelen na het overlijden van Jaap Böhmer, een van de eigenaren van het museum.
In die tijd hebben Arnold en ik nauw met elkaar samen gewerkt, bijna dagelijks gedurende maanden, om de ontmanteling in goede banen te leiden. Er was ruim voldoende gelegenheid om veel met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen met als resultaat een goede vriendschap. En één van die ideeën is het organiseren van Open Dagen.

Deze Open Dagen, welke wij met andere vrienden organiseren, hebben tot doel om mensen maar vooral ook de jeugd onze passie voor alles wat met Moeder Aarde te maken heeft te delen.
De "Mineralenman"
Rob is voor vragen te bereiken op tel +31 646111737 of via mail haasjes@dds.nl.