Loek Dekkers
Mijn voorgeschiedenis

In 1974 vond ik in het voormalige JoegoslaviŽ een hondenschedel. Deze vondst vormde de aanleiding tot mijn hobby op natuurhistorisch vlak. Om deze hobby te kunnen bekostigen ben ik voor derden gaan prepareren. Deze werkzaamheden groeiden zodanig uit dat ik op 1 januari 1989 Natural Choice als zelfstandige onderneming ben gestart. Ik ben oorspronkelijk afgestudeerd als Meester in de Bloemsierkunst, en was toen al 15 jaar actief op het gebied van het prepareren van natuurhistorische objecten.

Inmiddels heb ik met Natural Choice, door de ruime kennis en ervaring die het bedrijf in de loop der jaren heeft opgebouwd, in binnen- en buitenland naamsbekendheid verworven. Ook mijn medewerking aan enkele bekende televisieprogramma's als "Het Pakhuis", "De Late Night Show" van Peter Jan Rens en "Heb ik dat" van Mark Klein Essink heeft aan de bekendheid van Natural Choice bijgedragen. Tot in het Institute of Feline Animals of Japan in Tokio zijn skeletpreparaten van Natural Choice te bewonderen.

Sinds 1998 ben ik als freelance medewerker jaren lang betrokken geweest bij Naturalis, het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden, waar ik de verantwoording heb gehad voor het onderhoud van alle tentoongestelde preparaten, afgietsels en modellen en de platforms waarop deze in dit vooraanstaande museum zijn tentoongesteld. Met regelmaat werd er ook van mijn diensten gebruik gemaakt voor de opbouw van nieuwe permanente of tijdelijke tentoonstellingen. Begin jaren 2000 heb ik vrijwel de gehele collectie visskeletten, ca. 500 stuks, schoongemaakt en gerestaureerd.
Loek de "Eigenaar(dige)"
Ook Het Rariteiten Kabinet heeft een voorgeschiedenis.

Ik was natuurlijk al heel lang bezig met het verzamelen van schedels. Later ben ik eigenlijk alles gaan verzamelen wat ik mooi vond.
In het begin, toen ik ook wat commerciŽler ging denken, had ik een winkeltje binnen de Vogelkelder, een dierenspeciaalzaak in Den Haag en wat nu Aventuria is geworden. Met hen heb ik acht jaar samengewerkt tot de ruimte voor de eigenaar te klein werd. Op dat moment had ik eigenlijk ook de behoefte om een eigen winkeltje te beginnen.

Die gelegenheid deed zich voor toen er een winkelruimte beschikbaar kwam via mijn zus Anneke, en die aan mij vroeg om samen te gaan werken om een winkeltje te beginnen. Zij met antiek en ik met mijn bijzonderheden. Ik heb daar gelijk ja op gezegd, want ik vond het een mooie gelegenheid om de overstap te maken van de Vogelkelder naar iets eigens. Ik was natuurlijk ook overgeleverd aan de grillen van de eigenaar. Ik heb dus volmondig ja gezegd.

We zijn dus hier, in de Korte Molenstraat, de winkel begonnen. Het bleek helaas voor mijn zus dat het voor haar na 2 jaar niet rendabel was, terwijl ik met mijn spullen steeds beter begon te draaien. Zij is er toen mee gestopt en ben zelf verder gegaan met het winkeltje. Het had toen nog niet de naam Het Rariteiten Kabinet.
Deze naam is ontstaan doordat ik in de loop van de tijd enorme belangstelling kreeg voor de rariteitenkabinetten van weleer. Het is natuurlijk geen originele naam. Over de rariteitenkabinetten die eind 16e, begin 17e eeuw  ontstonden met Paludanus als een van de eersten, ben ik meer gaan lezen en met de items die ik destijds bezat vond ik de naam Het Rariteiten Kabinet enorm pakkend, want rariteiten zijn in principe dingen die je in het dagelijks leven niet nodig hebt en die je ook niet zo gauw tegenkomt.

Ik ben me er nog meer in gaan verdiepen en langzamerhand heeft de naam  Natural Choice, wat de naam is van het moederbedrijf, plaats moeten maken voor de naam Het Rariteiten Kabinet.
Ik heb natuurlijk altijd al een fascinatie gehad voor hetgeen ik nu mee bezig ben. In het prille begin was ik begonnen met mammoetoverblijfselen te verzamelen en later  schedels, dankzij het JoegoslaviŽ verhaal, maar het was lang niet wat ik uiteindelijk wilde.

Alles heeft zo een aantrekkingskracht, zeker ook omdat ik er iedere keer meer over te weten kom. En ik ga me er ook steeds meer in verdiepen, dat blijft constant. En natuurlijk ook regelmatig bijscholen en dat gebeurt vaak als ik iets moet leveren aan een museum. Dan verdiep ik me helemaal in het materiaal. En kom ik soms ook voor verassingen te staan.

Dit is in grote lijnen waarvoor ik gekozen heb voor de naam Het Rariteiten Kabinet.
Het is ook een beetje een ode aan het beroemde rariteitenkabinet van Bernardus Paludanus, van wie een portret in het Westfries Museum hangt. Hier wil ik nog een goede foto van maken en deze in onze winkel ophangen. Een eerbetoon. Ook omdat we later rariteitenkabinetten hebben samengesteld voor o.a. in het Westfries Museum in Hoorn en in het wereldberoemde Mauritshuis in Den Haag. Dat is de kroon op ons werk. Met ons bedoel ik inmiddels mijn zoon en een drietal anderen met wie ik inmiddels nauw samenwerk om mijn uiteindelijke doel te verwezenlijken.

De toekomst.

So wie so moeten we groter. De huidige locatie van Het Rariteiten Kabinet wordt veel te klein. We hebben nog veel dingen in de opslag wat eigenlijk hartstikke doodzonde is. Er zijn nog zoveel fraaie objecten die hier zouden moeten staan maar waar geen plaats voor is.

De huidige plek is bekend en zelfs beroemd. Op deze plek willen we ook groter worden. We willen te zijner tijd eerst de rest van de benedenverdieping kopen. Dan kunnen we verder uitbreiden met de winkel. We willen dan ook van een gedeelte een luxe Gallery maken welke via de winkel is te bereiken. Beneden in het pand willen we een museum beginnen met extreme en heel bijzondere dingen. Nog later willen we de rest van het pand kopen, een gedeelte ook voor de uitbreiding van het museum.
We zijn al bekend in grote delen van de wereld. Er komen ook veel bezoekers uit allerlei landen. We hebben o.a. klanten in Japan, China, VS, Frankrijk, Engeland, Spanje , Duitsland, Taiwan.   Langzaam maar zeker, als een traag lopend vuurtje, weten steeds meer mensen ons te vinden.

Het gaat de goede kant op.

Loek is voor vragen te bereiken op tel +31 653157237 of via mail ldekkers@natural-choice.nl of loekdekkers@gmail.com