Het is allemaal begonnen op mijn 12e. Op deze leeftijd kocht ik mijn eerste microscoop. Geen geweldig ding maar goed genoeg om mee te beginnen. Het maken van preparaten kostte erg veel tijd en geld. Maar er ging een wereld voor mij open. Vele uren tuurde ik door de lenzen en ontdekte de microwereld: water uit een sloot, een pot met oud regenwater, het gekrioel in het water met bloemkool, stof, vleugel van een vlinder, haren, zand, enz. enz.
Arnold Willems
Twee jaar later kocht ik van mijn vakantiewerkgeld een sterrenkijker. Maximale vergroting 100 x. Honderden uren bracht ik door achter de sterrenkijker. Met een speciale lens kon ik tot 200x vergroten. In de winter werd de kou getrotseerd omdat de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter belangrijker waren dan mijn bevroren vingers. Toen was het nog mogelijk om in de nacht te kijken bij afwezigheid van hinderlijk licht. Mijn fascinatie voor het kleine en het grote nam alleen maar toe.

Experimenteren met proefjes op natuurkundig en chemisch gebied. Een doos vol met allerlei chemicaliën en een boekje met natuurkundige proeven als leidraad. Het ging ook wel eens mis. Ontploffende reageerbuisjes, stank van chemische mengsels die nog uren bleven hangen, vlekken die niet meer konden worden verwijderd.

Vele jaren later vond ik in de Zwitserse Jura mijn eerste fossiel. Helemaal compleet en geen idee wat voor soort het was. Het was wel een schelp. Het bleek naderhand een brachiopode te zijn.

Mijn interesse voor Moeder Aarde werd met het jaar intenser. Ik verdiepte mij in de kosmologie, natuurkunde (elementaire deeltjes), scheikunde (chemische processen), ruimtevaart, vulkanisme enz. en las alles wat op het populair wetenschappelijk terrein te lezen viel. En natuurlijk science fiction.
Op zekere dag nam een vriendin mij mee naar een mineralen- en fossielenbeurs. Helemaal fout. Vanaf dat moment kwam er bij alle interesses ook nog eens de wereld van de mineralen en fossielen bij.
Al snel leerde ik de gebroeders Böhmer kennen. Zij stonden op iedere beurs en hadden altijd mooie en goedkope fossielen te koop. Na verloop van tijd kwam ik bij hen thuis om de drukte van de beurs te ontlopen en om meer specifieke fossielen te bekijken (en te kopen). Een vriendschap van meer dan 30 jaar was het gevolg. We zijn vele jaren op fossielenjacht in de Eifel maar ook in de Fränkische Schweiz, Münsterland en andere plaatsen in Duitsland geweest. In Nederland en België werd gezocht naar artefacten van de prehistorische mens. We bezochten Romeinse musea, hunebedden, grafvelden, grafheuvels, prehistorische plaatsen, grotten enz.
Ik ben jaren betrokken geweest bij het project Museum “Oer”.
Ik verzorgde de rondleidingen op de open dagen, maakte de video’s van onze zwerftochten, fotografeerde, vernieuwde de posters, enz. Eveneens was ik gids voor groepen belangstellenden van een vereniging, een schoolklas, of zomaar een groep.
Door het overlijden van Jaap Böhmer is hier abrupt een eind aan gekomen.

Eveneens vele jaren geleden, meer dan 35 jaar, heb ik Loek Dekkers ontmoet op een beurs.
Niet met fossielen en mineralen maar met een schat aan zee-biologische preparaten, rariteiten en bijzonderheden. Allerlei zaken die je normaal gesproken niet zo gauw tegenkomt. Al gauw raakte ik gefascineerd door zijn bezigheden. Deze man deed namelijk de meest "vreemde" dingen. Opzetten van dieren, het ontleden van een potvis en het weer in elkaar zetten van het geheel. Skeletteur van beroep, nooit van gehoord. Ook hier ontstond een uitzonderlijke vriendschap. Sterker nog, we hebben zoveel meegemaakt dat onze band door niets of niemand verbroken kan worden. Proost.

Rob en Door heb ik enige jaren geleden ontmoet tijdens een rondleiding door Museum Oer bij de gebroeders Böhmer. De gretigheid waarmee zij mijn verhaal aanhoorden was verbazingwekkend. Rob vroeg mij de oren van het hoofd. Ook hier ontstond na enige tijd een goede vriendschapsband.
Deze man bezit een enorme kennis op het gebied van mineralen. Zijn kennis van agaten is bijzonder te noemen. Daarnaast heeft hij zich ook verdiept in zaken die ook mijn interesse hebben: Romeinen, Kelten, fossielen enz.    

Rest mij nog te vermelden dat ik druk doende ben om de door mij gemaakte site Kenniscentrum-XL, verder uit te breiden met allerhande informatie ter aanvulling op onze activiteiten. Gezien wat we voor ogen hebben een aanzienlijke klus. Maar een grote uitdaging en een boeiende, leerzame klus die met passie wordt uitgevoerd!!

Arnold Willems


Arnold is voor vragen te bereiken op tel +31 619208165 of via mail arnoldwillems@hotmail.com.